I langt de fleste tilfælde hvor vi skal levere et budskab, bruger vi en del tid på at formulere indholdet og finde de rigtige ord. Og det er bestemt også utroligt vigtigt, at det er på plads, for det er indholdet og beskeden der er det centrale for os, og det vi ønsker, at modtageren af beskeden opfanger og agerer på.

Men inden modtageren/modtagerne begynder at lytte til budskabet er der en del kommunikation, der skal være på plads. Kommunikationen omkring betoning, stemmeføring, kropssprog, hvordan du aflæser modtageren, hvilken holdning modtageren på forhånd har til budskabet osv.

Det kan for eksempel være, at du skal præsentere en organisationsændring for dine kolleger i din afdeling, og du ved på forhånd, hvilken holdning rigtig mange har til det. Og det er ikke i din favør. Hvad gør du så for at kommunikere det bedste muligt. For her er det ikke nok at indholdet er på plads og faktuelt i orden.
Eller du skal kommunikere en besked til din teenage datter eller søn. Medmindre du lægger dig fladt ned, og går med på alt de måtte fremture med, så er det helt sikkert, at du vil få kommunikationsvanskeligheder. Og selv det at lægge sig fladt ned er ikke altid det, de vil have.

Det er ikke altid det er modtageren, der er den hårde nød at knække når et budskab skal leveres. Nødden kan også ligge inden i dig. En del mennesker bryder sig ikke om at tale i store forsamlinger. De kan have svært ved at få ordene ud. Måske forsvinder ordene helt, de bliver generte, og det føler de kan både ses og mærkes af tilhørerne, hvilket kun forværrer deres følelse.

Endelig vil jeg her omtale evnen til small talk og til at skabe netværk. Hvis du har en oplevelse af, at du ikke vil få topkarakter i denne disciplin, så vil der være en sandsynlighed for, at det hænger sammen med begge ovenstående kommunikationssituationer.

 

At du forholder dig indgående til budskabet, og hvis du synes budskabet er lidt tyndt – hvilket det ofte er når man small talker – så har du vanskeligt ved at indgå i den relation. Det kan også være den anden mulighed, at du har vanskeligt ved at tale med mennesker, du ikke har en tæt eller kendt relation til. Og small talk opstår ofte i situationer, hvor der ikke er plads til nærhed, men det kan være meget hyggeligt alligevel.

Kommunikation og evnen til at præstere så godt, at det ønskede resultat er det du opnår, er ikke let. Og jeg skal da også være den første til at indrømme, at på trods af den viden jeg har opnået via uddannelser, kurser, og gennemgang af rigtig mange teoretiske bøger og artikler, så snubler jeg flere gange i kommunikationen. Alligevel er jeg på det personlige plan kommet rigtig langt. Jeg har lært rigtig meget, og kan i dag holde foredrag og tale i endog temmelig store forsamlinger. Jeg small talker fint, og kan netværker mv. Og jeg er helt sikker på, uden at have mødt dig, at du også kan opnå at lære det, du har brug for omkring det, der må drille dig i kommunikation og præsentation.

Ring eller skriv til mig, og sammen vil vi stille skarpt på dine ømme punkter. Du vil få nogle konkrete opgaver og redskaber, du skal løse og bruge. Det, der skal til, til gavn for dig.